Eržebet Šeleljo

saksofon

Eržebet Šeleljo (Seleljo Erzsébet) studirala je saksofon kod Kajla Horha na Kraljevskom Muzičkom Koledžu u Londonu i kod Larsa Mlekuša na Konservatorium Wien Privatuniversität. Doktorske studije završila je na Muzičkoj Akademiji Franc List u Budimpešti. 

Eržebet je pobednica nekoliko domaćih i stranih takmičenja i dobitnica je stipendija kao što su Liszt Academy Network i KLASSZ. Tokom studija učestvovala je na majstorskim kursevima koje su vodili Klod Delangl, Arno Bornkamp, Nobuja Sugava i mnogi drugi svetski poznati saksofonisti. Takođe je učestvovala u nekoliko edukativnih radionica koje su vodili London Sinfonietta, English Chamber Orchestra i Royal Philharmonic Orchestra. 

Kao solista, Eržebet je izvodila koncerte za saksofon Glazunova i Duboa sa Kamernim orkestrom Akademije Franc List. Premijerno je izvela Koncert Andraša G. Viraga sa Simfonijskim orkestrom Akademije Franc List i takođe je svirala Hidasovu saksofonsku fantaziju sa Gior Simphonic Band. 

Često je uključena u savremene projekte, radila je sa slovačkim ansamblom Kuazars i sa UMZE, mađarskim savremenim ansamblom. Takođe je učestvovala na međunarodnim festivalima kamerne muzike kao što je Vibrate! Festival u Brašovu (Rumunija), Opus Amadeus Festival u Istanbulu (Turska) ili Festival akademske kamerne muzike u Sankt Peterburgu (Rusija). 

Često svira sa svojom sestrom pijanistkinjom Iren, članica je saksofonsko-harfnog dua Duo SeRa, a sarađuje i sa drugim instrumentalistima. 

Pored izvođenja originalnog repertoara, Eržebet je posvećena premijeri novih dela i promociji mađarske muzike. 

Trenutno predaje saksofon u Srednjoj muzičkoj školi Bartok Bela i na Muzičkoj akademiji Franz List u Budimpešti. 

Eržebet Seleljo je umetnica koja predstavlja proizvođača muzičkih instrumenata Henri Selmer iz Francuske.

”… retko ćete tako raznoliko doživeti saksofon”. Klaus Friedrich, CLASS: aktuell

Oskar Laznik (Slovenija) rođen je 1987, a počeo je da svira 1996. godine u Hrastnik muzičkoj školi u klasi prof. Vanjo Tomca. Od 2002. do 2006. godine pohađao je Srednju školu muzike i baleta u Ljubljani, gde je uspešno maturirao u klasi prof. Dejana Prešičeka. Nastavio je svoje studije u klasi prof. Matjaža Drevenšeka na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, gde je diplomirao sa posebnom pohvalom 2010. godine. Oskar je svoje master studije završio 2012. godine u klasi profesora Daniela Gauthiera na Univerzitetu za muziku i ples u Kolonji, Nemačka.

Oskar je nagrađivan na brojnim takmičenjima: Državno takmičenje za mlade muzičare u Republici Sloveniji (2004), Međunarodno takmičenje za mlade saksofoniste u Novoj Gorici-Slovenija (2003, 2007), Evropsko takmičenje za mlade saksofoniste u Gapu-Francuska (2003, 2005), a bio je finalista ”Hülsta Woodwinds 2011” takmičenja u Minsteru-Nemačka. On je bio nagrađen ”Škerjanec” nagradom, visoko cenjenom nagradom iz Srednje škole za muziku i balet u Ljubljani, kao i na ”Prešeren” nagradom na Akademiji za muziku u Ljubljani 2008. godine za izvođenje Lars-Erik Larsson koncerta sa Ljubljanskim Simfonijskim orkestrom opere i baleta.

Njegov repertoar obuhvata i standardna dela za saksofon, kao i transkripcije dela iz doba baroka, klasike i romantike. Nastupao je na mnogim festivalima (Festival Ljubljana, Međunarodni festival savremene muzike Koper, Festival Slovind, Dva dana i dve noći nove muzike Odessa, Festival Lent Maribor, Festival Ehos, Svetski muzički dani) i na mnogim drugim lokacijama u Sloveniji i inostranstvu, uključujući Srbiju, Nemačku, Francusku, Letoniju, Ukrajinu, Italiju, Austriju i SAD. Kao solista delio je binu sa orkestrima Kammersimphonie Berlin, Simfonijskim orkestrom opere i baleta Ljubljana, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i Orkestrom slovenačke filharmonije.

On posvećuje puno svog vremena i pažnje saradnji s kompozitorima i proširuje repertoar za saksofon. Mnogi kompozitori, kao što su Peter Šavli, Nina Šenk, Uroš Rojko, Matej Bonin i drugi, posvetili su Oskaru svoja dela.

Od septembra 2012. godine Oskar Laznik radi kao profesor saksofona i kamerne muzike na Konzervatorijumu za muziku i ples u Ljubljani, Slovenija. Osim toga, on drži majstorske kurseve na različitim univerzitetima (Hartt School of Music Hartford, SAD, Hochschule für Musik und Theater München, Nemačka).

Oskar Laznik je zvanični predstavnik i svira isključivo Henrik Selmerove pariške saksofone i usnike.