LAURA LEVAI AKSIN, flauta

Laura Levai Aksin je rođena je u Subotici. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studije je nastavila u Parizu u klasi prof. Claude Lefebvre, zatim u klasi prof. Patrick Gallois-a i završila sa “1er prix de superieur” i “1er prix d’exellence à l’unanimité du jury”. Usavršavala se na brojnim majstrorskim kursevima kod renomiranih solista i pedagoga.

Dobitnica je prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Nagrađena je na takmičenju Muzičkih umetnika Jugoslavije u Zagrebu. Na šestoj Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu dodeljena joj je Prva nagrada za interpretaciju savremenih dela.

Nastupala je kao solista sa mnogim simfonijskim i kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu. Održala je veliki broj resitala i kamernih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji, Holandiji, Portugalu, Grčkoj, Izraelu.

Laura Levai Aksin je solo flautiskinja Vojvođanskog simfonijskog orkestra. Bavila se orkestarskim muziciranjem i kao solo flautistkinja orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, kamernog orkestra Camerata Academica (Novi Sad) i ansambla za savremenu muziku Musica viva. Za vreme boravka u Francuskoj bila je član ansambla Tickmayer Formatio, Theatre Jel i Orleanskog Orkestra flauta.

Član je kamernog trija sa Ritom Kinkom (klavir) i Markom Josifoskim (violina), trija flauta Density i duvačkog kvinteta Synergia 5. Već tri decenije sarađuje sa pijanistkinjom Iris Kobal.

Snimala je za mnoge radio i TV centre u regionu, Mađarsku TV, Češku RTV, RTV Dortmund i RAI.

Izdala je kompakt diskove za Recommended Records i SLAM Production iz Velike Britanije, EOS iz Austrije, Visio Mundi, SKC iz Novog Sada itd.

Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor flaute na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Održala je veliki broj majstorskih kurseva, a kao član žirija prisutna je na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima.