LEV PUPIS, saksofon

Lev Pupis se smatra jednim od vodećih klasičnih saksofonista u Sloveniji. Studirao je u Beču, Parizu i Ljubljani, gde je danas zaposlen na Konzervatorijumu za muziku i balet Ljubljana. Među njegovim profesorima bili su Oto Vrhovnik, Jean-Ives Fourmeau, Vincent David i Matjaž Drevenšek, zajedno sa mnogim drugim svetski poznatim saksofonistima.

Kao solista, sarađivao je sa renomiranim kamernim i simfonijskim orkestrima, kao što su Slovenačka filharmonija, Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Kraljevske žice sv. Jurja i drugi.

Osnovao je kvartet saksofona Ensemble 4saxess koji nastupa širom Evrope i SAD. Kvartet je takođe snimio dva albuma za izdavačku kuću ZKP RTV SLO. Osim toga, on je osnivač i Slovenačkog orkestra saksofona SOS, koji čine poznati slovenački saksofonisti. Savremeni autori iz Slovenije i drugih zemalja napisali su preko trideset kompozicija za njega i njegove ansamble.

Godine 2010. postao je profesor saksofona na Univerzitetu u Ljubljani, a trenutno je u zvanju docenta. Često predaje na drugim univerzitetima (Beč, Grac, Debrecin, Bratislava, Hartford, Šenandoa, Pjaćenca, Beograd) i mentor je nekoliko letnjih škola. Često je član žirija na muzičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Nova Gorica, Zagreb, Beograd, Vroclav, Torino).

Pupis je glavni pokretač i umetnički vođa muzičkog takmičenja i festivala Emona koji se održavao na Muzičkom i baletskom konzervatorijumu Ljubljana od 2011. do 2013. godine.

Lev je takođe umetnički rukovodilac Udruženja za kulturu Sekvoja. Njihov glavni prioritet je saradnja sa mladim saksofonistima i organizovanje muzičkih događaja na temu saksofona. Plod njihovog rada su SOS Junior saksofonistički orkestar i muzički događaji AS – Bled i ALPSAKS SUMMER – Kranjska Gora.

Od 2015. Pupis je član Međunarodnog odbora za saksofon (ISC) i zvanični je promoter brendova Sekuoia i D’Addario.