Nikola Srdić

klarinet

NIKOLA SRDIĆ (Srbija) diplomirao je na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu (1975) u klasi profesora Bruno Bruna, gde je dve godine kasnije i magistrirao. Kao stipendista francuske vlade nastavio je studije u Parizu pod mentorstvom jednog od najeminentnijih profesora Uliza Delekluza (Ulysse Dellecluse).

Osvaja nagrade na mnogim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji, a posebno ističe Specijalnu nagradu Bavarske Radio Televizije na najprestižnijem svetskom takmičenju za klarinet u Minhenu 1973. godine, koja mu je dodeljena kao najmlađem finalisti.

Kao solista i kamerni muzičar nastupio je na svim važnijim muzičkim manifestacijama u bivšoj Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Češkoj Republici, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Nemačkoj.

Nastupio je sa beogradskim, zagrebačkim, makedonskim, sarajevskim, vojvođanskim, temišvarskim i filharmonijskim orkestrom Gornje Češke, kao i sa kamernim orkestrima u Novom Sadu i Mostaru, kamernim orkestrom „Dušan Skovran“ (preko 50 koncerata), orkestrom „Gudači Svetog Đorđa“, sa gudačkim kvartetima kao što su Kvartet Klima, Kvartet Kodalj, Kvartet Moyses, Beogradski gudački kvartet, Srpski gudački kvartet, Tartini kvartet itd.

Među brojnim nastupima na muzičkim festivalima, ističu se festival Ohridsko leto, Letnji festival u Bratislavi, Dubrovački letnji festival, Grčanske večeri, Muzički festivali u Talinu (Estonija), Međunarodni muzički festival Janaček (Ostrava), Festival Muzičke proleće Košice itd.

Profesor je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.