OSKAR LAZNIK

saksofon

“Nepretenciozan, ozbiljan i izražajan, on je jedan od najuzbudljivijih saksofonista svoje generacije i istražuje nove zvučne dimenzije svojim instrumentom” Dorothea Valchshausl, Crescendo magazin

”… retko ćete tako raznoliko doživeti saksofon”. Klaus Friedrich, CLASS: aktuell

Oskar Laznik (Slovenija) rođen je 1987, a počeo je da svira 1996. godine u Hrastnik muzičkoj školi u klasi prof. Vanjo Tomca. Od 2002. do 2006. godine pohađao je Srednju školu muzike i baleta u Ljubljani, gde je uspešno maturirao u klasi prof. Dejana Prešičeka. Nastavio je svoje studije u klasi prof. Matjaža Drevenšeka na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, gde je diplomirao sa posebnom pohvalom 2010. godine. Oskar je svoje master studije završio 2012. godine u klasi profesora Daniela Gauthiera na Univerzitetu za muziku i ples u Kolonji, Nemačka.

Oskar je nagrađivan na brojnim takmičenjima: Državno takmičenje za mlade muzičare u Republici Sloveniji (2004), Međunarodno takmičenje za mlade saksofoniste u Novoj Gorici-Slovenija (2003, 2007), Evropsko takmičenje za mlade saksofoniste u Gapu-Francuska (2003, 2005), a bio je finalista ”Hülsta Woodwinds 2011” takmičenja u Minsteru-Nemačka. On je bio nagrađen ”Škerjanec” nagradom, visoko cenjenom nagradom iz Srednje škole za muziku i balet u Ljubljani, kao i na ”Prešeren” nagradom na Akademiji za muziku u Ljubljani 2008. godine za izvođenje Lars-Erik Larsson koncerta sa Ljubljanskim Simfonijskim orkestrom opere i baleta.

Njegov repertoar obuhvata i standardna dela za saksofon, kao i transkripcije dela iz doba baroka, klasike i romantike. Nastupao je na mnogim festivalima (Festival Ljubljana, Međunarodni festival savremene muzike Koper, Festival Slovind, Dva dana i dve noći nove muzike Odessa, Festival Lent Maribor, Festival Ehos, Svetski muzički dani) i na mnogim drugim lokacijama u Sloveniji i inostranstvu, uključujući Srbiju, Nemačku, Francusku, Letoniju, Ukrajinu, Italiju, Austriju i SAD. Kao solista delio je binu sa orkestrima Kammersimphonie Berlin, Simfonijskim orkestrom opere i baleta Ljubljana, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije i Orkestrom slovenačke filharmonije.

On posvećuje puno svog vremena i pažnje saradnji s kompozitorima i proširuje repertoar za saksofon. Mnogi kompozitori, kao što su Peter Šavli, Nina Šenk, Uroš Rojko, Matej Bonin i drugi, posvetili su Oskaru svoja dela.

Od septembra 2012. godine Oskar Laznik radi kao profesor saksofona i kamerne muzike na Konzervatorijumu za muziku i ples u Ljubljani, Slovenija. Osim toga, on drži majstorske kurseve na različitim univerzitetima (Hartt School of Music Hartford, SAD, Hochschule für Musik und Theater München, Nemačka).

Oskar Laznik je zvanični predstavnik i svira isključivo Henrik Selmerove pariške saksofone i usnike.